Sunday, November 27, 2011

PHOTOGRAPHIC WORKSHOP BY AKIES WONG!


Well hello and assalamualaikum! today nak share psl aku join photographic worksop by akies wong suwalondeyh . hehe :)
Okay, kelas ni dijalankan selama 2 hari: pada hari sabtu (26 nov 11) and ahd (27 nov 11) . Antara yg join workshop nii:

- LUTFI DZOLMI
- IRFAN AZHIM
- AKID BEREXPERIMENTASI
- DYN INTEREST
- AMIR BANIN (PENANG MAIIIII !!!!!)


Okay, before kome nak tgk hasil2 aku yg tidak seberapa, kite kasi tgk dulu salah satu poster workshop ni :)




Okay, meh aku story sikit.. on the first day, kitorg blaja psl photography . Mmg korg selalu dengar perkataan "PHOTOGRAPHY" . Tapi kalau aku tanya korang, apa itu photography.. agak2 korang boleh jawab? haaa... pastu kitorang belaja organ camera.. Korang yg ada camera DSLR ni, main shoot je gamba.. tpi kome sendiri tak tau apa ada dalam body korg. betoll? itu nama nya "U ARE NOT A PHOTOGRAPHER, U JUST HAVE AN OVER PRICE CAMERA " .
Pastu kiotrang blaja mcm mana nak framing gambar dengan betol, pemilihan bground yg tempat, dan lain2 . DAN yg paling penting kitorang blaja strobist aka creative lighting system (CLS) . Talent time siang kite pakai talent budak nama dia Raudhah . Best dah best dah, tp dia xnk senyum, sbb korg pon phm, budak lg bhaiii.. Talent mlm kite tuka-tuka mana yg ada :)


On the second day, kitorang blaja edit gambo . mcmana nak buat mata, kurus kan sikit model, clean kan muka dan byk lagi . YANG paling penting kitorang belajar mcm mana nak buat gamba nmpak dave hill :)


So, dah penat baca? Dah sedia nak gelak tgk gamba aku? okay jom kira 1..2...3...

1- DAVE HILL


Ni namanya dave hill . ni kire karya awal dave hill aku la... ni lah dia LUTFI DZOLMI . nak camera apa je, ckp je kat aku . boleh bg harge kauu punya :)





Mungkin gamba kat ats korg x nmpk kot apa effect dia.. so boleh tgk gamba ni .
*click gamba untuk besar





Ni pon sama . gamba aku mesti ada, kalau x nangis wooo
*click gamba untuk besar






Haaa, gamba ni besa sket :)





wooohooo




2- BERMAIN DENGAN TONE / LAIN2...




Shot kat mata . and ada main tone sikit2 :)





potrait of Raudhah . BnW + Vintage tone





tu diaaaa, Lutfi Dzolmi . Ada mcm gamba 30-an x? haha . Main tone + BnW + Grain/noise






Nak tau, ni lah dia akies! gamba ni aku main dave hill sikit2 . pastu letak ayt kat ats tu . Ada nampak mcm novel? hahaha





Okay so tu je dari aku . harap korang yg lebih mahir dpt memperbetulkan aku jika aku ada salah . Supaya, karya aku yg akn dtg akn jadi lebih cun! hehe . And, and sebelom aku berundur, aku nak cite time first day punya class (malam) Kukubesi pon dtg tauu . aku siap mintak sign lagi tuuu . hahaha . So, jom tgk group photo kitorang and gamba aku bersama KB :) Assalamualaikum .




Ni group photo sebelah petang . From left : Akies, Ajib, Dyn interest, Amir banin, Akid berexperimentasi, Irfan Azhim, Lutfi Dzolmi





Group photo time malam . From left: Irfan azhim, Yarn, Lutfi Dzolmi, KUKU BESI! , Amir bainin, Akid berexperimentasi, Tikush . yang duduku dari kiri: Ajib, Akies







Tgh mintak sign ni . wooohooooo .







"IRFAN, THANKS FOR SUPPORT . SELAMAT MAJU JAYA . 26/11/11"




Saturday, November 19, 2011

MENGISI MASA LAPANG

Hey hello and assalamualaikum :) harini nak share psl apa yg aku isi masa cuti aku ni.. Okay untuk first week ni, aku mengisi dengan bermain photoshop je, kebetulan Silver State Ultras (SSU) ada wat contest design baju SSU, spe menang design dia akn terpilih dan dpt satu baju free :D okay so aku design la beberapa design . Cara nak undi design2 tu: 1) join group ni-http://www.facebook.com/groups/silverstateultras/ 2) pilih design and like!





Okay, ni first design, aku tau buruk -.-





Design yang kedua, ada brader ckp "best, boleh diketengahkan" woohoooo!





Design yang ketiga, aku paling suka yg ni, ramai vote yg ni, korg pon suka? apa laga, vote la.. heee~





Ni pon aku suka jugak! tapi sikit je yg vote walaupun ada otai yg cakap "naisss"






ni last, mmg dah xde idea, tp nak buat gak :D HAHA





*okay, tu je nak share harini, kalo korg suka mana2 design kat ats, jgn lupa vote! bye





Thursday, November 17, 2011

STREET CANDID


Hello and assalamualaikum! today ada mood nak main street.. tapi masa tu x sesuai -.- haha . okay harini aku nak share apa itu street candid . Bagi kome yg baru nak start main camera, and baru nak jinak dengan street candid, meh aku share ngan korang setakat mana yg aku tau psl street candid ni . Firstly, street candid tu ialah kita tangkap gambar org secara senyap adasama ada eye contact atau tidak . Bagi aku gambar candid yg cantik ialah photog tau nak buat gamba deme BnW or berwarna . Org yg dicandid pon main peranan aku rasa, kalau dia di candid kalau dia terbuat aksi yg rare! nak main street candid ni ada adab dia.. nak tau adab dia? pegi masuk kelas chot, hihihi . lagi satu, nak main street ni, bukan main tangkap je gambo org.. kita kene fikir jugak apa mesej yg nak disampaikan.. faham?


Jom baca dari Wiki pulak :- street photography is a type of documentary photography that features subjects in candid situations within public places such as streets,parks, beaches, malls, political conventions and other settings.Street photography uses the techniques of straight photography in that it shows a pure vision of something, like holding up a mirror to society. Street photography often tends to be ironic and can be distanced from its subject matter, and often concentrates on a single human moment, caught at a decisive or poignant moment. On the other hand, much street photography takes the opposite approach and provides a very literal and extremely personal rendering of the subject matter, giving the audience a more visceral experience of walks of life they might only be passingly familiar with. In the 20th century, street photographers have provided an exemplary and detailed record of street culture in Europe and North America, and elsewhere to a somewhat lesser extent.
Candid photography is photography that focuses on spontaneity rather than technique, on the immersion of a camera within events rather than focusing on setting up a staged situation or on preparing a lengthy camera setup.


so mcm biasa la.. aku nak share gamba street aku :D



ni contoh gamba candid yg berwarna.. REFLECTION!





"Always pray even you're alone"
ni contoh gamba BnW . so kalo korg tgk gamba ni korg mesti dah tau, apa mesej yg aku nak smpaikan melalui gamba ni..






"learning is a key to success"
ni pulak contoh candid yg diamainkan tone .





“I just watch and see what people are doing, let them do their jobs.”
kalau gamba candid korg ada bokeh lagi masyuk kot :P





"it's so lonely when you don't even know yourself"
mcm gamba ni, kalau aku x letak caption pon, gamba ni dia ada mesejnye yg tersendiri.


So ada fhm x serba sedikit maklumat dari aku? kalau nak tambah lebih ilmu psl street ni, pergi join mana2 class . SALAM .


Wednesday, November 16, 2011

STILL LIFE PHOTOGRAPHY


Apa itu still life? apa yg aku fhm psl still life ni adalah, still life ni kita tangkap gamba bende mati, tapi "masih hidup" yang boleh menyampaikan mesejnya yang tersendiri... x slh aku, still life ni bnyk cabang cnthnya pattern, urban decay, and mcm2... so ni jela apa yg aku tau psl still life ni.. so ape kate korg baca dari wiki pulak? :)

From wiki: Still life photography is the depiction of inanimate subject matter,most typically a small grouping of subjects. Still life photography, more so than other types of photography, such as landscapes, potraits, give the photographer more leeway in the arrangement of design elements within a composition.
It is demanding art, one in which photographers are expected to be able to form their work with a refind sense of lighting, coupled with compositional skills. The still life photographers makes picture rather than takes them. Knowing where to look for propping and surfaces also is a required skill.




nak tgk contoh gambar2 still life? nah, aku tunjuk sikit hasil dari aku :-



Gambar ni aku ambil masa first time aku join outing kat ipoh and time ni aku pakai camera first aku, Nikon D3000. Gambar ni still life dalam kategori urban decay.





Yang ni aku tak tau masuk dlm kategori mana, tapi abg tikush ckp gamba ni still life and sgt cun! :D
ps: abg tikush tu pro woooo!





Ni still life jenis pattern.


Setakat tu je la . kalau ada mengkome-mengkome yg lebih pandai psl still life ni, mai la share bersama and kalau aku ada tersilap tolong betulkan yerrr :)

First time buat aqeeqah job.

Hello and Assalamualaikum, harini nak post psl first time buat aqeeqah job... act, bende ni dah lame.. just baru nak post kat sini..and alhamdullilah dpt job and thanks to irfan ibrahim too sbb invite job nii :D okayy comment sgt la dihargai untuk ditunjuk ajar :) THANKS!








Gambar ni paling aku suka, kalau aku jadi org dlm gamba ni, aku dah buat frame besar-besar dah! ahaha





Ni pon aku suka! kalau gamba ni, aku buat frame kecik letak dlm bilik, hehe





Candid moment!





:)





Itu je yang termampu, bagi aku dah cukup okay lah kot gamba ni :)