Sunday, November 27, 2011

PHOTOGRAPHIC WORKSHOP BY AKIES WONG!


Well hello and assalamualaikum! today nak share psl aku join photographic worksop by akies wong suwalondeyh . hehe :)
Okay, kelas ni dijalankan selama 2 hari: pada hari sabtu (26 nov 11) and ahd (27 nov 11) . Antara yg join workshop nii:

- LUTFI DZOLMI
- IRFAN AZHIM
- AKID BEREXPERIMENTASI
- DYN INTEREST
- AMIR BANIN (PENANG MAIIIII !!!!!)


Okay, before kome nak tgk hasil2 aku yg tidak seberapa, kite kasi tgk dulu salah satu poster workshop ni :)




Okay, meh aku story sikit.. on the first day, kitorg blaja psl photography . Mmg korg selalu dengar perkataan "PHOTOGRAPHY" . Tapi kalau aku tanya korang, apa itu photography.. agak2 korang boleh jawab? haaa... pastu kitorang belaja organ camera.. Korang yg ada camera DSLR ni, main shoot je gamba.. tpi kome sendiri tak tau apa ada dalam body korg. betoll? itu nama nya "U ARE NOT A PHOTOGRAPHER, U JUST HAVE AN OVER PRICE CAMERA " .
Pastu kiotrang blaja mcm mana nak framing gambar dengan betol, pemilihan bground yg tempat, dan lain2 . DAN yg paling penting kitorang blaja strobist aka creative lighting system (CLS) . Talent time siang kite pakai talent budak nama dia Raudhah . Best dah best dah, tp dia xnk senyum, sbb korg pon phm, budak lg bhaiii.. Talent mlm kite tuka-tuka mana yg ada :)


On the second day, kitorang blaja edit gambo . mcmana nak buat mata, kurus kan sikit model, clean kan muka dan byk lagi . YANG paling penting kitorang belajar mcm mana nak buat gamba nmpak dave hill :)


So, dah penat baca? Dah sedia nak gelak tgk gamba aku? okay jom kira 1..2...3...

1- DAVE HILL


Ni namanya dave hill . ni kire karya awal dave hill aku la... ni lah dia LUTFI DZOLMI . nak camera apa je, ckp je kat aku . boleh bg harge kauu punya :)





Mungkin gamba kat ats korg x nmpk kot apa effect dia.. so boleh tgk gamba ni .
*click gamba untuk besar





Ni pon sama . gamba aku mesti ada, kalau x nangis wooo
*click gamba untuk besar






Haaa, gamba ni besa sket :)





wooohooo




2- BERMAIN DENGAN TONE / LAIN2...




Shot kat mata . and ada main tone sikit2 :)





potrait of Raudhah . BnW + Vintage tone





tu diaaaa, Lutfi Dzolmi . Ada mcm gamba 30-an x? haha . Main tone + BnW + Grain/noise






Nak tau, ni lah dia akies! gamba ni aku main dave hill sikit2 . pastu letak ayt kat ats tu . Ada nampak mcm novel? hahaha





Okay so tu je dari aku . harap korang yg lebih mahir dpt memperbetulkan aku jika aku ada salah . Supaya, karya aku yg akn dtg akn jadi lebih cun! hehe . And, and sebelom aku berundur, aku nak cite time first day punya class (malam) Kukubesi pon dtg tauu . aku siap mintak sign lagi tuuu . hahaha . So, jom tgk group photo kitorang and gamba aku bersama KB :) Assalamualaikum .




Ni group photo sebelah petang . From left : Akies, Ajib, Dyn interest, Amir banin, Akid berexperimentasi, Irfan Azhim, Lutfi Dzolmi





Group photo time malam . From left: Irfan azhim, Yarn, Lutfi Dzolmi, KUKU BESI! , Amir bainin, Akid berexperimentasi, Tikush . yang duduku dari kiri: Ajib, Akies







Tgh mintak sign ni . wooohooooo .







"IRFAN, THANKS FOR SUPPORT . SELAMAT MAJU JAYA . 26/11/11"




No comments: