Wednesday, November 16, 2011

STILL LIFE PHOTOGRAPHY


Apa itu still life? apa yg aku fhm psl still life ni adalah, still life ni kita tangkap gamba bende mati, tapi "masih hidup" yang boleh menyampaikan mesejnya yang tersendiri... x slh aku, still life ni bnyk cabang cnthnya pattern, urban decay, and mcm2... so ni jela apa yg aku tau psl still life ni.. so ape kate korg baca dari wiki pulak? :)

From wiki: Still life photography is the depiction of inanimate subject matter,most typically a small grouping of subjects. Still life photography, more so than other types of photography, such as landscapes, potraits, give the photographer more leeway in the arrangement of design elements within a composition.
It is demanding art, one in which photographers are expected to be able to form their work with a refind sense of lighting, coupled with compositional skills. The still life photographers makes picture rather than takes them. Knowing where to look for propping and surfaces also is a required skill.




nak tgk contoh gambar2 still life? nah, aku tunjuk sikit hasil dari aku :-



Gambar ni aku ambil masa first time aku join outing kat ipoh and time ni aku pakai camera first aku, Nikon D3000. Gambar ni still life dalam kategori urban decay.





Yang ni aku tak tau masuk dlm kategori mana, tapi abg tikush ckp gamba ni still life and sgt cun! :D
ps: abg tikush tu pro woooo!





Ni still life jenis pattern.


Setakat tu je la . kalau ada mengkome-mengkome yg lebih pandai psl still life ni, mai la share bersama and kalau aku ada tersilap tolong betulkan yerrr :)

No comments: