Friday, August 31, 2012

SAMBUTAN HARI MERDEKA YANG KE-55 DI IPOH,PERAK

Assalamualaikum wbt.. harini (Jumaat 31 OGOS), merupakan hari kemerdekaan yg ke-55. So, aku sbg orang Ipoh, pergi tgk sambutan hari kemerdekaan ni di pekan Ipoh area padang Ipoh, railway station.. Banyak moment2 yg best. Perasaan tu terasa sgt letih sbb dgn cuaca yg panas, ramai org himpit2 and mcm2 lg.. Tapi yang penting aku dah dapat experience tu..  Aku pergi ke sambutan ni dgn member aku (mior). Gadget yang aku gunakan: NIKON D50+50MM , YASHICA FX7+42-75 mm.. and camera analog tu aku belum develop lg.. So harini, aku nak share beberapa gambar yg sempat aku ambil semasa sambutan tersebut dijalankan.. Harap korang enjoy baca and tgk gambar2 yang aku share kan walaupun tidak seberapa :) 




 nama dia AHWA. Kalau nak tau, dia ni the legend of yobs tau! dia ni die hard fans Perak FA. Dia sanggup pergi semua game away. Bagus AHWA ni.



Aku sampai je.. Band ni tgh main lagu diorg la..



Still the same. Gamba ni aku ada main tone biru2 sikit :)



Kaki pun boleh jadi subjek aku. apedehal :P



Antara yang hadir semasa sambutan kemerdekaan tu dijalankan . Semangat pakcik ni gi letak collection button/badge melambangkan Malaysia dekat topi dia. boleh nampak? 



Aku candid gambar tangan sorang budak ni genggam baju bapak dia kuat2.. hahah apa nak ditakutnya entah :)



Lepak punya lepak, terjumpa kawan aku (lelaki yang berdiri di belakang paling kanan) . Nama dia Aqil Rafiq . Satu sekolah dgn aku dia ni.Btw, dia pun join kawad atas nama kelab taekwondo dia.



And then, geng bikers pun ada tau convoi sekali.. shoot punya shoot ternampak sorang ni mcm aku kenal.. tgk elok2 rupa2 nya cousin mak aku. (pakai jaket oren) .. x sangka dia pun bikers. hehe 



Then, ada benda yang menarik perhatian aku (as you can see in the picture).. actually diorang duduk atas lori.. x nampak sgt diorg dok atas lori sbb aku pakai 50 mm . Kalau korang perasan kat situ ada tulis FELDA 1956 kan? that's mean gamba pun mesti lah aku kene edit jadi mcm ala2 50's.. hehe okay ke aku edit ni?



 Boring, so aku saje shoot bende ni..  bila balik tgk2 gamba ni mcm best pun ada.. and bila aku ada main colour2 sikit nampak best lah pulak.. haha so apa lagi, upload kat blog la. hehe :)



 Ni antara yang join kawad/pembarisan .. ni pasukan bomba.



 *Antara yang join kawad/pembarisan.. x sure ni dari group mana



 Okay, ni band dari sekolah St. Michael ..



 Candid shot seorang budak yang tergamam/kagum/jakun atau seangkatan dgnnya tgk budak2 main band power2 pulak tu . hahahaha



 Yang ni kalau x silap band dari MGS(methodist girl school).. Band diorg pun not bad laa.. Boleh tahan power nya.. 



 Still the same.. serious aku jealous tgk dia main quad drum tu.. aku pun xde la power mcm dia, setakat main percussion ketuk snare drum biasa2 boleh la :P



 Her name is Ainaa.. Actually, saje tangkap gambar ni, pastu tetibe dekat twitter budak ni ckp kat aku "I SAW YOU".. so tanya la dia nampak kat mana semua tu.. blah blah blah.. pastu aku tanya band dia pakai baju color apa.. dia kata hitam merah gold.. bila check gambar kebetulan ada.. and tgk betul2 mmg betul tu dia.. hehehe :)



 Tak sure ni group mana ni.



 Antara gambar yang menarik perhatian aku sbb warna dia.. dah mcm kat overseas dah outfit diorang ni. hehe :)



 Yang ni Band dari SMK RAJA PERMAISURI BAINUN, IPOH . boleh thn power band diorang



 Band dari SMK RAJA PERMAISURI BAINUN,IPOH



 Saje candid orang2 yang tgk sambutan kemerdekaan tu.. sanggup diri atas apa org panggil ye yang plastik untuk tutup jalan yang polis salu letak jika ada roadblock yg warna oren tu.. hahah apentah aku x tau nama bende tu.



 Bayangkan, terlalu ramai sgt org and terlalu padat sgt.. sampai Budak ni dipegang oleh bapanya untuk tgk acara pembarisan dijalankan. hahahah... kan aku dah cakap byk momen yg agak best 



 Gambar ni diambil semasa tgh tunggu member aku byr makanan.. actually, lepas dah penat ambil gambar, kami gi lepak old town jap. So, sementara tunggu member aku bayar kat counter.. tetiba ada kucing dtg kat aku, bukan main manja lagi.. aku pun apa lagi shoot la! kalau nak tau aku ni mmg suka kan kucing :D hehe



 COMEL!



 Lepas aku tangkap gambor kucing ni byk kali, dia manja2 ngan aku, dia guling2.. haha kau ni mmg suka tgkp gambo :P



 Lepas dah habis lepak Old town, aku ajak mior jalan satu round lagi sekali mana la tau dapat moment yang best ke kan? then jalan punya jalan.. terjumpa mamat bangla ni datang tgk skali sambutan kemerdekaan kita ni! So, aku saje la tgkp gambar dia.. bertambah menarik dia tgh pakai baju ada bendera Malaysia..



 Aku teruskan berjalan, then aku nampak brader askar ni... aku ckp la kat dia aku nk tgkp gmbr dia.. dia pun okay saje.. hehe merdeka merdeka juga.. jasa askar2 yg berperang demi kemerdekaan anak cucu cicik deme kita mesti selalu ingat dan bersyukur!





Okay, itu saje gambar yang nak aku share.. gambar2 yg di upload di blog ni adalah gambar yg terpilih saje.. tkkn nak upload semua. betul tak? Walaupun aku rasa penat gila.. tapi aku enjoy tgk sambutan td and aku enjoy tgk gambar yg aku tgkp sendiri.. janji experience tu dah ada, and kalau nak tahu.. aku cuak gila td dah la aku bwk 3 camera (Nikon D50, D80, Yashica FX7).. takut disamun je.. heheh tapi alhamdulillah tiada apa yg berlaku . Itu saje dari aku, assalamualaikum dan selamat menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke-55. *MERDEKARAYA




  APA-APA HAL PUN, GAMBAR AKU MESTI ADA.. ASYIK GAMBAR ORG JE, GAMBO AKU PUN MESTI ADA.. GAMBAR SEMASA AKU TGH BERAKSI BERSAMA CAMERA ANALOG KU, YASHICA FX7 YANG SEBENARNYA DIMILIKI OLEH BAPAK AKU YG KINI JADI MILIK AKU. SEKIAN, TERIMA KASIH! *gambar credit to: Mior






4 comments:

Anonymous said...

Salam irfan.. sy suke sgt tgk semua karya awak. Tak salah awak ni masih sekolah kan? Awak mmg berbakat!

-pencinta seni di Malaysia-

IRFAN AZHIM ZULKIFLI said...

thanks sbb support sy.. follow lah sy kalau nak tgk apa2 perkembangan :)

syidi_black said...

Salam..keep it up..usaha murni ni teruskan. Disebabkan Ahwa aku komen ni hehe..

Masih study kan? Belajar rajin2.

Kalau rajin singgah la seladang.net, lontarkan pandangan untuk Perak kiter...Salam

IRFAN AZHIM ZULKIFLI said...

@syidi_black heheheh terima kasih kerana bg semangat kat saya. insyaallah akan belajar dgn rajin :) ada masa free saya singgah sana ye